تفاوت ساختمان بتنی و فولادی

امروزه اکثر افراد فعال در امر ساخت و ساز این سوال را مدام تکرار می کنند که کدام نوع ( سازه بتنی یا فلزی ) بهتر است؟ برای شناخت تفاوت ساختمان بتنی و فولادی در وهله اول لازم است به تفکیک با ساختمان بتنی و ساختمان فولادی بیشتر آشنا شویم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

به طور کلی تفاوت ساختمان بتنی و فولادی در:

  • هزینه ساخت اسکلت بتنی و اسکلت فولادی با یکدیگر بسیار متفاوت است.
  • شکل پذیری هر دو سازه با یکدیگر متفاوت است.
  • از نظر نوع و زمان اجرا این دو سازه با یکدیگر بسیار متفاوت هستند.
  • در زمینه اتصالات نیز این دو سازه با یکدیگر تفاوت دارند.
  • در طراحی نیز متفاوتند.
  • در میزان وزن نیز تفاوت فاحشی بین دو سازه وجود دارد.
  • واکنش های هر دو سازه در برابر زلزله نیز کاملا متفاوت است.

ساختمان بتنی چیست؟

در ساختمان بتنی همانطور که از نام آن مشخص است اسکلت اصلی سازه از بتن آرمه ساخته شده است. همانطور که همه میدانیم بتن آرمه را از سیمان، شن، ماسه و همچنین فولاد به همراه میلگردهای آجدار می سازند.

نوع طراحی اسکلت های بتنی به صورتی است که طول عمر بالایی داشته و عمری هستند.

بنابراین مهندسین ساختمان های بتنی این ساختمان ها را برای عمر طولانی و مشخصی طراحی و می سازند. به طور متوسط عمر سازه های بتنی 60 سال می باشد.

ساختمان فولادی چیست؟

ساختمان فولادی نیز شبیه ساختمان بتنی است. با این تفاوت که اسکلت ساختمان های فولادی شامل تیرآهن، نبشی، میلگرد، ناودانی، قوطی های ستونی، تیرهای اصلی و فرعی، اتصالات گوناگون، پیچ و مهره و بسیاری ادوات دیگر است که در سازه های فولادی استفاده می شوند. ساختمان های فولادی نسبت به ساختمان های بتنی وزن کمتری دارند. سازه های فولادی از عمر طولانی تری نسبت به ساختمان بتنی برخوردار هستند.

هزینه های ساختمان فولادی و بتنی کدام به صرفه تر است؟

در مبحث تفاوت ساختمان بتنی و فولادی از نظر هزینه های ساخت لازم است اشاره کنیم که در ساختمان های فولادی میزان مصرف فولاد و آهن آلات ساختمانی در ساخت و ساز آنها بسیار بیشتر از سازه های بتنی است. بنابراین هزینه ساخت آنها نیز به طبع بیشتر خواهد بود. اگر تصمیم به ساخت و ساز دارید و از نظر مالی میخواهید مقرون به صرفه تر عمل کنید سازه بتنی گزینه مناسب تری خواهد بود.

با توجه به بالا رفتن روزانه تورم قیمت آهن و فولاد رو به فزونی است.

یکی دیگر از موارد تفاوت ساختمان بتنی و فولادی در خرید مصالح آنها است. برای خرید مصالح سازه های بتنی که شامل میلگرد، سیمان و قالب هاست نیازی نیست یکباره تمامی مصالح را خریداری کنید. به تدریج و با بنا کردن هر طبقه می توانید برای خرید اقدام کنید. در صورتی که تمامی آهن آلات مورد نیاز سازه فولادی را می بایست در ابتدای پروژه خریداری کرده تا در اسکلت ساختمان بکار برده شوند. بنابراین از نظر اقتصادی و مقایسه میزان هزینه های سازه های بتنی و فولادی، فشار بیشتری به کارفرمای سازه فولادی برای تامین مصالح اولیه وارد خواهد شد.

مورد دیگر در قیاس تفاوت ساختمان بتنی و فولادی و هزینه های احداث آنها، مراقبت و همچنین نگهداری از بنا پس از پایان یافتن ساخت و ساز بناست. لازم است یادآور شویم که ساختمان بتنی پس از ساخت نیاز خاصی برای مراقبت ندارد و با توجه به عمر 60 الی 70 ساله آنها بهره وری خوبی نیز از آنها به عمل می آید.

در مقابل ساختمان فولادی پس از پایان پروژه ساخت نیز نیاز به هزینه های جانبی برای نگهداری از بنا دارد. اگر مراقبت از فولاد بکار رفته در ساختمان به خوبی انجام شود عمر، دوام سازه و بهره وری از آن خیلی بیشتر از ساختمان بتنی خواهد بود.

در مبحث هزینه ساخت بناهای فولادی یکی دیگر از مواردی که می تواند هزینه ها را کاهش دهد پرتی های مصالح به علت ساخت آهن آلات مصرفی در کارخانه هاست. دیگر آنکه باقی مانده مصالح فلزی و حتی آهن آلات و اسکلت قدیمی سازه ها نیز ارزشمند بوده و توسط افراد فعال در این زمینه خریداری می شوند. در صورتی که ساختمان بتنی پس از تخریب تنها نخاله خواهند داشت. با این تفاوت که تخریب آنها نیز بیار دشوارتر و پر هزینه تر از سازه های فولادی است.

کدام ساختمان سریعتر ساخته می شود؟

در ادامه مبحث تفاوت ساختمان بتنی و فولادی نوبت به این مبحث می رسد که سرعت ساخت کدامیک بیشتر است؟

به طور معمول همه افراد تمایل دارند که هر چه زودتر ساخت و ساز به اتمام رسیده و ساختمان آماده بهره برداری شود.

از آنجا که ستون های فلزی از قبل در کارخانه آماده می شوند برپایی اسکلت فلزی زمان کمتری نسبت به ساختمان بتنی خواهد برد. ساخت بخش های مختلف سازه های فلزی را می توان به صورت موازی و همزمان به دلیل آماده بودن تمامی قطعات فلزی انجام داد. در مقابل ساختمان بتنی پس از به اتمام رسیدن هر طبقه نوبت ساخت طبقه بالایی می شود. بنابراین زمان اجرای ساختمان بتنی بیشتر است.

سخن آخر

امروزه هر دو سازه فولادی و بتنی در بین کارفرمایان دارای محبوبیت هستند. تفاوت ساختمان بتنی و فولادی برای کارفرمایان در زمینه های مختلف است آنها ساختمان های بلند و برج ها را با اسکلت فولادی می سازند. در مقابل ساختمان های کوچک را ترجیح می دهند که با اسکلت بتنی بسازند.

در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی منطقه نیز در انتخاب نوع اسکلت بی تاثیر نیست. در مناطق مرطوب بیشتر اسکلت بتنی را انتخاب می کنند و در مناطق خشک اسکلت فلزی طرفدار بیشتری دارد.

مقالات بیشتر:

بازسازی و دکوراسیون داخلی منزل 

اجرای اصولی روف گاردن 

طراحی و اجرای نما