هر آنچه که باید در مورد بتن بدانید

یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی بتن است. امروزه اکثر پروژه های ساختمانی کمتر از اسکلت های فلزی استفاده می کنند و بیشتر قسمت های اصلی بناها را به کمک انواع بتن و مصالح سیمانی می سازند. ارزانی و همچنین در دسترس بودن مواد اولیه ساخت این نوع مصالح از ویژگی اصلی آن است.

انواع بتن را با روش های مختلف و با استفاده از بخار، حرارت، تخلیه هوا، اتوکلاو، فشار هیدرولیکی ویبره و قالب تولید می کنند. این محصول خارق العاده و ویژه از سیمان آبی به همراه آب و همچنین سنگدانه های گوناگون ( شن و ماسه ) و تحت تاثیر واکنش آب با سیمان در شرایط محیطی ویژه و خاص ساخته می شود.

اجزای بتن

پیدایش اولیه سیمان در حدود 170 سال پیش و در شهر پورتلند بوده است و تا کنون با پیشرفت تکنولوژی دستخوش تحولات فراوانی شده است. به دلیل دوام بسیار بالا، در دسترس بودن مصالح و مواد اولیه و نیاز اکثر سازه های مختلف بتنی، استفاده از این نوع مصالح بسیار زیاد شده است. در ساخت و ساز سازه های مختلف بتنی چون سدها، پل ها، تونل ها، راه ها، سازه ها و ساختمان های گوناگون با استفاده از انواع بتن بیشترین بهره را از آن می برند.

کاربردهای بتن

بتن یکی از بادام ترین مصالح ساختمانی است که سالانه در حدود 7.5 میلیارد متر مکعب از آن در صنعت مصالح ساختمانی ساخته می شود. در واقع به ازای هر انسان یک متر مکعب بتن ساخته شده است. سازه هایی که از بتن ساخته شده اند دوام و عمر طولانی دارند. ساختمان های بتنی امروزه در جهان به سرعت توسعه پیدا کرده اند.

انواع بتن هایی که در ساخت و سازهای مختلف بکار برده می شوند عبارتند از:

  • بتن سبک
  • بتن معمولی
  • بتن سنگین
  •  بتن مگر
  •  بتن پیش تنیده
  •  بتن آماده
  •  بتن پیش ساخته
  •  بتن شفاف
  • بتن مسلح
  •  بتن عایق
  •  بتن بتن
  •  و …

عمل آوری بتن

انجام هر چه بهتر عمل هیدراتاسیون در ساخت بتن به کمک مجموعه اقداماتی انجام می شود که به آن کورینگ یا عمل آوری بتن گفته می شود. رایج ترین شیوه برای این کار این است که سطح سازه بتنی را با یک لایه نازک می پوشانند. این روش از تبخیر آب از سطح بتن جلوگیری می کند. این لایه با گذشت زمان از روی سطح بتن پاک شده و هیچ اثر سویی بر بتن و عمر آن نخواهد داشت. ویژگی این لایه در ایجاد سطح شفاف و صیقلی است که سبب منعکس شدن نور خورشید می شود و همین امر مانع تبخیر سریع آب بتن می شود.

هر چه سطح بتن صیقلی تر باشد میزان مصرف مواد عمل آورنده نیز کمتر خواهد بود. یکی از موارد حائز اهمیت در عمل آوری بتن پوشاندن تمام سطح آن به شکل یکنواخت از مواد عمل آورنده است. اگر قسمتی به درستی با مواد عمل آورنده پوشیده نشود در محل ترک هایی ایجاد خواهد شد. مطمئنا وجود ترک کارایی و همچنین دوام بتن را تا حد زیادی کاهش خواهد داد. پس نباید در سطح بتن هیچ روزنه ای برای خروج و فرار بخار آب های موجود در آن وجود داشته باشد.

عمل آوری بتن روشی برای حفظ حرارت و رطوبت در زمان مشخص بعد از جاگذاری و همچنین پرداخت آن است. عمل آوری صحیح نقش مهمی در دوام، مقاومت فشاری، سایشی و همچنین مقاومت در برابر یخ زدگی خواهد داشت.

بازسازی ساختمان های قدیمی

حمل و نگهداری بتن

اصول و ضوابطی برای حمل و نگهداری بتن لازم است تا تاثیر منفی بر روی کیفیت و دوام آن ایجاد نشود. رعایت عدم تغییرات شدید دما، عدم آلودگی به مواد مضر و زیان آور، عدم جداشدگی از اصول حمل این نوع مصالح پر کاربرد در ساخت و ساز است. انتخاب نوع وسیله حمل و نقل، سرعت در حمل و نقل، پوشاندن سطح بتن برای جلوگیری از تبخیر و حجم آن بسیار حائز اهمیت است.

زمان گیرش بتن

بعد از ترکیب شیمیایی که بین مواد اولیه بتن و آب بوجود می آید فرآیند و زمان گیرش بتن شروع خواهد شد. به طور دقیق نمیتوان زمان مشخصی برای پخت بتن بیان کرد. تا زمانی که حتی حباب کوچکی از آب درون بتن باقی مانده باشد یا با آن در تماس باشد فرآیند گیرش و پخت ادامه خواهد داشت. زمانی این فرآیند به حداقل میزان خود خواهد رسید که بتن به مقاومت کامل دست پیدا کند. تقریبا فرآیند گیرش و پخت در بتن به شکل دائم ادامه خواهد داشت.

در حالت استاندارد در 7 روز اول بتن به بلوغ 70 درصدی خواهد رسید و در 28 روز به مقاومت کاملی می رسد. زمان گیرش بتن به طور معمول بین 24 الی 48 ساعت است. زمانی که رد پای حیوانات محلی بر روی بتن باقی نماند، گیرش آن صورت گرفته است.

مقاومت 28 روزه بتن بسته به نوع و تیپ آن متغیر است. در کل برای بتنی هایی که عیار آنها 350 کیلوگرم در مترمکعب و یا 300 کیلوگرم بر سانتی متر مربع هستند، زمان گیرش 28 روز در نظر گرفته شده است.

جدول مقاومت بتن در روزهای مختلف

مشارکت در ساخت 

کارخانه ساخت بتن

با توجه به استفاده از ماشین آلات و تجهیزات ساختمانی مدرن ساخت بتن در کارخانه های تولیدی، فرآیند تولید این محصول بسیار راحت تر و در عین حال حساس تر خواهد بود. با توجه به نیاز روزافزون بتن در امر ساخت و ساز، تولید دستی و سنتی آن عملا غیر ممکن بوده و نیاز است تا با کمک تجهیزات مدرن، تولید در کارخانه های مجهز صورت بگیرد. استفاده از آزمایشات کنترل کیفی در کارخانه های تولیدی سبب بالا رفتن کیفیت انواع بتن شده است.

به طور کلی امروزه از بتن با توجه به کاربردهای فراوانی که دارد در صنعت ساختمان سازی بسیار استفاده می شود. با توجه به پروژه ساختمانی خود از انواع تولیدی این نوع مصالح با خیالی آسوده استفاده کنید تا مقاومت بنای شما تضمین شده باشد.

مقالات بیشتر: 

تجهیز کارگاه ساختمانی 

انواع میلگرد

خرپا