برج میدان آزادی جزو مکان های بسیار دیدنی شهر تهران محسوب می شود. اکثر مردم این برج با شکوه را نماد پایتخت ایران یعنی تهران می دانند. ما در این مقاله سعی داریم به تاریخچه ساخت برج میدان آزادی بپردازیم.

تاریخچه ساخت برج میدان آزادی

قبل از اینکه به تاریخچه ساخت برج میدان آزادی بپردازیم باید بدانید این برج در گذشته شهیاد نام داشت. بعد از انقلاب اسلامی به علت اینکه سیاسیون انقلابیون در پیرامون این برج تجمع می کردند، نام این برج به اسم برج آزادی تغییر کرد. در ادامه به تاریخچه ساخت برج میدان آزادی می پردازیم. این برج زیبا از نخستین برج هایی به شمار می رود که با چند هدف اساسی ساخته شده است. برج شهیاد یا برج آزادی در سال 1349 شمسی به دست حسین امانت که هم اکنون در کانادا زندگی می کند، با یک معماری خاص و جذاب ساخته شد. در آن موقع، جناب امانت تنها 26 سال داشت و دانشجو بود. او به مناسبت یادبود جشن های 2500 ساله شاهنشاهی در ایران، ماموریت پیدا کرد که میدانی در تهران طراحی نماید.

بازسازی و دکوراسیون داخلی 

چگونگی ساخت برج میدان آزادی

در بخش قبل تا حدودی به تاریخچه ساخت برج میدان آزادی پرداختیم، در این بخش باید بدانید این برج در زمان پهلوی دوم بنا شد. مطالعات نشان می دهد از نظر بسیاری از مردم نماد اصلی شهر بزرگ تهران برج آزادی می باشد. این برج جزو جاذبه های گردشگری تهران نیز محسوب می شود و جایگاه آن غرب پایتخت می باشد. خوب است بدانید این برج در تاریخ 26 اسفند ماه 1352 خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت. معماری برج آزادی ترکیبی از معماری زمان هخامنشی، معماری اسلامی و معماری دوران ساسانی است. این برج بسیار معروف و برای تمامی مردم آشنا و شناخته شده می باشد.

تاریخچه ساخت برج آزادی مهندس فرح زادی

ایده ساخت برج آزادی

پیش از این به تاریخچه ساخت برج میدان آزادی پرداختیم در این بخش به ایده ساخت برج میدان آزادی خواهیم پرداخت. خوب است بدانید در سال 1339 حکومت پهلوی قصد داشت یک بنا در سه راه مهرآباد بسازد. نخست قرار بود یک بنا مشابه طاق نصرت ایجاد شود. ولی آن موقع اعلام شد که طرح طاقت نصرت از عظمت و شکوه کافی برخوردار نیست. در سال 145 در روزنامه ها فراخوان داده شد و از معماران دعوت به عمل آمد که طرح های خود را بفرستند. همانطور که گفته شد از میان همه معماران ایرانی، طرحی که حسین امانت کشیده بود به عنوان طرح منتخب اعلام شد. او در آن زمان دانشجو بود. طرحی که امانت کشیده بود از لحاظ زیبایی شناسی بصری نیز بسیار شیک و فوق العاده بود.

سازنده برج آزادی تهران

همانطور که در بخش تاریخچه ساخت برج میدان آزادی به آن اشاره کردیم طراحی این برج با حسین امانت بود و توسط مهندسی به نام محمد پورفتحی بنا شد. جناب آقای حسین امانت دانشجوی دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود. او یک معمار بسیار خلاق و حاذق بود. طرح او پیشینه فرهنگی، هنری و تاریخی را به طور زنده و با شکوه نشان می دهد.

 

سال ساخت برج میدان آزادی

در تاریخچه ساخت برج میدان آزادی به سال ساخت برج میدان آزادی اشاره شد. اما لازم به ذکر است بدانید ساخت این برج دقیقا در یازدهم آبان ماه سال 1348 خورشیدی شروع شد و تقریبا 28 ماه به طول انجامید. در تاریخ 24 مهر 1352 که جمعی از هنرمندان خارجی و داخلی حضور داشتند، افتتاح گردید. بهتر است بدانید در همان روز افتتاح این برج، منشور کوروش برای اولین بار به همگان نشان داده شد. این منشور 2500 ساله یک پیوند زیبا را بین توسعه کشور ایران و تاریخ باستان ایران برقرار کرد. برج میدان آزادی یک ترکیب بسیار زیبا از معماری بعد از اسلام و قبل از اسلام بود.

طراحی نما و محوطه سازی 

در تاریخچه ساخت برج میدان آزادی اینطور آمده است که این برج با گذشت زمان تبدیل به سنبل شهر تهران شد. در سال 1353 دولت تصمیم گرفت یک موزه در زیر میدان آزادی به عمق 15 متر ایجاد نماید. به همین خاطر طراحی این کار را به دستان توانمند حسین امانت سپرد. این موزه از لحاظ بصری و سمعی بی نظیر بود و جزو موزه های پیشرفته به حساب می آمد. توجه داشته باشید بعد از اینکه برج میدان آزادی افتتاح شد، مسئولیت آن را وزارت فرهنگ و هنر برعهده گرفت. بعد از انقلاب مسئولیت این میدان به وزارت فرهنگ و ارشاد واگذار شد. خوب است بدانید هم اکنون مسئولیت برج میدان آزادی بر عهده بنیاد رودکی می باشد.

هدف ساخت میدان آزادی

همانطور که در بخش تاریخچه ساخت برج میدان آزادی به آن اشاره شد، این برج با چندین هدف ساخته شد. یکی از مهم ترین اهداف این برج، ایجاد نمایی شیک و جذاب برای شهر بود. این جمله به این معناست که مسافران و به ویژه گردشگران بتوانند زمان ورود به تهران از آن لذت ببرند. نمای خارجی این برج ترکیبی از دو قوس می باشد. یک نکته بسیار مهم که باید به آن توجه داشته باشید این است که قوس اصلی میانه برج برگرفته از طاق کسری می باشد. قسمت بالایی برج یعنی دقیقا قوس بالا، معماری اسلامی ایرانی را به ما یادآوری می کند. در این برج رنگ آبی فیروزه ای بسیار زیبایی مشاهده می کنیم، این رنگ معماری آن دوره را نشان می دهد. شیارهای عمودی که در قسمت بالای برج آزادی قرار دارد، تهویه هوا را با سرعت بیشتری انجام می دهند که بسیار شبیه بادگیری های بناهای شهر یزد می باشند.

در تاریخچه ساخت برج میدان آزادی نقش و نگارهای میدان و طرز قرار گرفتنشان کنار هم، فضای درونی گنبد مسجد زیبای شیخ لطف الله که در شهر اصفهان قرار دارد، به ما یادآوری می کند. لازم به ذکر است بدانید فواره ها و آبنماها شباهت بسیار زیادی به باغ های واقع در شهر شیراز دارند.

مقالات بیشتر:

پروژه بازسازی خانه در دروس بهستان سوم

پروژه طراحی ساختمان اداری پاسداران بوستان 10

طراحی پارکینگ مرزداران اطاعت شمالی