روش تاپ دان چیست؟

پایدارسازی گود به روش تاپ دان ( Top-Down ) یکی از روش های در حال رواج به منظور مقاوم سازی گود می باشد. اگر یادتان باشد در دیگر روش های مقاوم سازی گود ابتدا خاک را بر می داشتیم و با یکی از سازه نگهبان های خرپا، مهار متقابل یا نیلینگ خاک مجاور گود را مهار می کردیم و سازه را از فنداسیون به ترتیب تا طبقات بالاتر اجرا می کردیم. در روش تاپ دان درست برخلاف این روند عمل می نماییم و به طور همزمان با برداشتن گود طبقات زیر زمین از سطحی ترین طبقه تا پایین ساخته می شود و فونداسیون که اولین مرحله اجرایی در ساخت و ساز به شمار می رفت در روش تاپ دان آخرین مرحله محسوب می شود. به طو حتم سوالات بسیاری در مورد این روش در ذهنتان نقش بسته است. با این مطلب از وبسایت طرح و ساخت مهندس فرح زادی ( سایت تخصصی بازسازی ) همراه باشید تا به بررسی دقیق روش ( Top-Down )، مراحل اجرا، مزایا و معایب و همچنین نکات پیرامونی آن را مورد بررسی قرار دهیم.

مراحل اجرای سازه نگهبان تاپ دان

به طور کلی اجرای سازه نگهبان تاپ دان ( Top-Down ) دارای 6 مرحله می باشد که باید تمامی این مراحل طبق نقشه طراحی شده و زیر نظر مهندسان مجرب انجام شوند. اجرای دیوار محیطی، اجرای شمع و ستون های میانی، اجرای دال همکف، شروع عملیات خاک برداری به صورت تراز به تراز و در نهایت اجرای فونداسیون و عملیات تکمیلی در طبقات زیرزمینی از جمله مراحل مقاوم سازی گود به روش ( Top-Down ) می باشد. با گروه طرح و ساخت مهندس فرحزادی در وب سایت farahzadiengineer.com همراه باشید.

دکوراسیون داخلی

مرحله اول تاپ دان: اجرای دیوار حائل محیطی

در اولین مرحله از سازه نگهبان تاپ دان ( Top-Down ) اجرای دیوار حائل محیطی می باشد. این دیوار دور تا دور پروژه و تا عمقی پایین تر از پی ساختمان اجرا می گردد. در هنگام اجرای دیوار باید به ظرفیت باربری دیوار توجه ویژه ای داشته باشید چرا که این دیوار هم نقش سازه نگهبان را برای جلوگیری از ریزش خاک ایفا می کند و هم نقش دیوار سازه ای برای طبقات زیرزمین برعهده دارد. این دیوار می تواند به صورت دیوار بتن آرمه درجا، دیوارهای دیافراگمی پیش ساخته شده یا بنتونیت، شمع های سکانتی، شمع های پیوسته، سپری های فولادی و ستون های جت گروتینگ اجرا گردد.

توجه، توجه: دیوار حائل دیافراگمی به دلیل مزایای فراوان آن نسبت به سایر روش‌های اجرایی در ساخت دیوارهای محیطی سازه زیرزمینی، کاربرد بیشتری دارد. همچنین در اجرای این دیوارها در روش تاپ دان، به منظور اتصال دیوارهای حائل به دال سقف زیر زمین‌ها، باید در ترازهای مشخص، صفحات انتظار برای اتصالات بعدی پیش بینی شوند

مرحله دوم تاپ دان: اجرای شمع های میانی

مرحله دوم مقاوم سازی گود با روش تاپ دان حفاری شمع های باربر میانی هستند که از زیر تراز ستون ها و دیوارهای همکف اجرا می شوند. به طور کلی شمع ها عضو اصلی فونداسیون سازه می باشد که با روش های مرسوم تا عمق مشخص شده حفاری شده و تا تراز پی ساختمان بتن ریزی می شوند. سپس ستون های باربر سازه نیز به کمک تکنیک هایی مانند ستون بتنی درجا، ستون های بتنی پیش ساخته شده، ستون های مرکب فولادی و ستون های لاغر با ژاکت بتنی اجرا می گردد.

توجه، توجه: بسته به نوع پروژه، در صورت نیاز افزایش ظرفیت باربری ستون، لازم است تا از شمع‌های با انتهای پدستالی استفاده شود. این شمع‌ها دارای عمق مدفون مناسب برای انتقال بار سازه به بستر سنگی مناسب هستند.

مرحله سوم تاپ دان: اجرای دال همکف

در این مرحله نوبت به اجرای دال همکف یا به نوبه ای سقف طبقه منفی یک می باشد. در این مرحله در ابتدا کف زمین رگلاژ شده و با در نظر داشتن محل بازشوها، بتن ریزی دال طبقه همکف روی زمین طبیعی انجام می گردد. در این مرحله باید توجه داشته باشید تا ابعاد بازشوها به گونه ای باشد تا ماشین آلات برای دسترسی به طبقات پایین تر به راحتی رد شوند. همچنین دقت شود تا هیچ ستونی در قسمت بازشوهای دال قرار نگیرند. در پایان این مرحله و اتمام اجرای دال بتنی، این عضو با داشتن سختی زیاد علاوه بر یک مهار متقابل قوی در مدت خاکبرداری عمل می کند، مانع انتقال صدا نیز می شود. به همین خاطر در روش تاپ دان همسایگاه در معرض سرو صدای کمتری خواهند بود.

توجه، توجه: در اطراف بازشوها، باید تمهیدات لازم جهت آرماتوربندی و بتن ریزی نهایی دال جهت بستن بازشو، پس از تکمیل فونداسیون و خروج ماشین آلات درنظر گرفته شود.

طراحی و اجرای روف گاردن

مرحله چهارم تاپ دان: شروع خاکبرداری

پس از اجرای دال بتنی و رسیدن آن به مقاومت لازم و قرار دادن ماشین آلات لازم در محل بازشوها، عملیات خاکبرداری را تا تراز طبقه منفی یک شروع می کنیم. معمولاً به منظور تسریع پروژه از بیل مکانیکی معکوس جهت خاک برداری استفاده می نمایند و با ایجاد رمپ برای عبور ماشین آلات، راهی مناسب ایجاد می کنند. سپس زمانی که خاک برداری آن تراز به اتمام رسید با رگلاژ کردن کف طبقه و اجرای بتن مگر، سقف طبقه منفی 2 را نیز اجرا می کنند. در این مرحله اتصالات سقف به ستون ها و دیوارهای محیطی با استفاده از تکنیک های جوشی یا مکانیکی انجام می گیرد.

نکته: در این مرحله باید وضعیت زمین‌شناسی لایه‌های خاک، ارتفاع دقیق حفاری و انتخاب نوع ماشین‌آلات با ارتفاع کوتاه‌تر و توان بیشتر برای خاک برداری طبقات پایین تر انجام شود.

مرحله پنجم تاپ دان: پیشروی پروژه تا رسیدن به فونداسیون

در این مرحله وابسته به تعداد طبقات منفی، طبق مرحله قبلی، با خاکبرداری هرطبقه و اجرای سقف و انجام اتصالات روند پروژه را طی می کنیم تا به فونداسیون سازه برسیم.

مرحله ششم تاپ دان: اجرای فونداسیون و عملیات تکمیلی

پس از تکمیل عملیات گودبرداری و همچنین اجرای فونداسیون و همچنین خروج ماشین آلات از پروژه، اقدام به آرماتوربندی و اجرای بتن لایه دوم اطراف ستون های فولادی و بخش داخلی دیوار دیافراگمی سازه می شود.

طراحی نما ساختمان

مزایا و معایب پایدارسازی گود به روش تاپ دان

اجرای پایدارسازی گود به روش تاپ دان دارای مزایا و معایبی می باشد که بهتر است قبل از انتخاب با توجه به ارتفاع گود، مساحت گود، نوع خاک ساختمان های مجاور در مورد اجرای آن تصمیم گیری نمایید. در ادامه مهمترین مزایا و معایب این سازه نگهبان را شرح می دهیم.

مزایا:

  • حذف یا به حداقل رساندن اجرای عملیات‌ زمانبر قالب بندی در دیوارهای محیطی، سقف ها و ستون ها بدلیل استفاده از زمین طبیعی بعنوان قالب در کلیه بخش‌های اجرایی و در نتیجه کاهش چشمگیر زمان و هزینه های این بخش از عملیات.
  • میزان دخالت و مزاحمت در ترافیک خیابان های پیرامونی به حداقل می رسد. به‌خصوص در کارهای مربوط به حمل و نقل عمومی استفاده از این روش سبب می شود که راه های حمل و نقل به زودی احیا شوند.
  • کاهش نشست خاک در محدوده اطراف باکس حفاری، افزایش صلبیت و کاهش حرکات جانبی دیوار حفاظت گود و ایمنی بسیار بالا در حین گودبرداری و ساخت سازه زیرزمینی خصوصاً در زمین های سست بدلیل استفاده از سقف طبقات به جای مهاربندی های موقت.
  • عدم نیاز به تهیه، ساخت و نصب استرات ها و سایر سیستم های مهاربندی دیوار حفاظت گود و در نتیجه کاهش هزینه های مهاربندی موقت و همچنین کاهش خطرات مونتاژ و دمونتاژ آن ها.
  • عدم نیاز به تمهیدات ایمنی گسترده مربوط به حفاری های عمیق از قبیل نصب نرده و گارد ریل‌های محافظ دور تا دور محدوده باکس حفاری و در نتیجه افزایش ایمنی در کارگاه.
  • برای پروژه های گودبرداری که نصب پشت بند‌ها عملی نیست و جابجایی خاک باید به حداقل برسد این روش بسیار مناسب است.
  • امکان برنامه‌ریزی جهت چند شیفت کاری در طول دوران ساخت و در همه فصول بدلیل انجام کلیه عملیات اجرایی.
  • افزایش مساحت محوطه تجهیز کارگاه پس از اجرای سقف اول که این امر بدلیل محدودیت فضا جهت تجهیز کارگا ‌ها در مناطق شهری از اهمیت بسزایی برخوردار است.
  • امکان کاهش زمان احداث سازه زیرزمینی بدلیل امکان همپوشانی فعالیت های اجرایی.
  • امکان تسریع در شروع عملیات اجرایی تاسیسات مکانیکی و برقی.
  • کاهش مدت زمان اجرای سازه های بلند با زیرزمین‌های عمیق بدلیل امکان اجرای همزمان بخش های زیر زمینی و روزمینی.
  • امکان کنترل بالازدگی های فاز کوتاه مدت در زمان گودبرداری بدلیل گودبرداری و بارگذاری های متناوب در حین عملیات تاپ دان.

معایب:

  • در روش از پایدارسازی گود تاپ دان نیاز به نیروهای متخصص و کاربلد می باشد.
  • در روش تاپ دان باید فضایی مناسب را برای تهویه طبقات زیرین به هنگام خاکبرداری در نظر داشت، این موضوع می تواند کمی هزینه بر باشد.
  • امکان ایجاد انحراف بیش از مقدار مجاز در ستون‌ها و دیوار‌ها حائل محیطی در حین اجرا روش تاپ­ دان.

 

خدمات مهندس فرحزادی: بازسازی و نوسازی و مشارکت در ساخت

شما عزیزان می توانید سوالات خود را در این زمینه به صورت کامنت در پایین همین مطلب قرار دهید تا به صورت تخصصی در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.

مطالب مرتبط

  1. بازسازی ساختمان در تهران
  2. پی ساختمان
  3. اشتباهات بازسازی