مراحل تخریب ساختمان

شروع عملیات اجرایی ساخت و ساز از جمله نوسازی و بازسازی خانه های قدیمی با تخریب ساختمان قدیمی یا همان ملک قدیمی صورت می گیرد. شاید در نظر اول خراب کردن ساختمان مرحله ی ساده ای باشد و به طور حتم هم بارها در اطراف خود دیده اید با بیل و کلنگ افتاده اند به جان خانه ای قدیمی و آن را خراب می کنند. اما به این سادگی ها که فکر می کنید نیست. تخریب ساختمان های قدیمی باید طبق آیین نامه مقررات ملی ساختمان ( مبحث 12 ) و اصولی باشد تا در حین تخریب اتفاقات پیش بینی نشده ای رخ ندهد. در ادامه نکات پیرامونی و حائز اهمیت در تخریب ساختمان را شرح می دهیم.

تخریب ساختمان چیست؟

همانطور که گفتیم بیش از ساخت ساختمان جدید ( نوسازی پروژه ) باید خانه قدیمی یا همان کلنگی خراب شده و اصطلاحاً نخاله های ساختمانی آن از محل خارج شود. به طور کلی برای حذف، نوسازی، تعمیر و بازسازی سازه با به کارگیری ابزار و تجهیزات و همچنین دانش و تجربه مهندسی مرحله تخریب ساختمان صورت می پذیرد و به دنبال آن سعی می‌شود که مواد قابل استفاده از ضایعات ساختمانی جدا و دوباره به کار گرفته شود.

عملیات تخریب پس از گرفتن حکم و سایر مجوزهای موردنیاز، قطع تمامی انشعاب‌ها، بررسی شرایط ساختمان‌های کناری و ایمن کردن پروژه به دو حالت دستی و مکانیکی صورت می گیرد. البته لازم به ذکر است که برخی اوقات بنابر نیاز از مواد منفجره نیز استفاده می‌شود. البته تنها ساختمان های کلنگی با عمر بیش از 20 سال با روش انهدام تخریب می شوند.

روش ها و لوازم مورد نیاز در تخریب ساختمان

عملیات تخریب با استفاده از تجهیزات ویژه ای صورت می گیرد. از جمله این لوازم می توان به پتک، بولدوزر و لودر، توپ یا گوی تخریب، بیل مکانیکی و مواد منفجره صورت می گیرد. در ادامه هر کدام از این تجهیزات را شرح می دهیم.

پتک

عموماً برای دیوارهای کوچک و سازه‌های کم ارتفاع استفاده می‌شود. در صورتی که قصد استفاده دوباره از اجزای سازه را داشته باشید، استفاده از پتک روشی بسیار مناسبی است.

بولدوزر و لودر

برای انهدام سریع ساختمان‌های کوچک و منتقل کردن خاک و آوار به کامیون‌ها کاربرد دارد.

توپ یا گوی تخریب

در صورتی که ساختمان مدنظر از ۶ یا ۷ طبقه بیشتر باشد از توپ فولادی آویزان از جرثقیل جهت از بین بردن استفاده می‌شود. استفاده از این روش نیازمند مهارت بسیار بالایی است چرا که کنترل و هدایت توپ دشوار بوده و امکان سقوط جرثقیل وجود دارد.

بیل مکانیکی

یکی دیگر از روش‌ها جهت تخریب ساختمان های بلند استفاده از بیل مکانیکی است که یک بازوی تخریب‌گر دارد.

مواد منفجره

مواد منفجره را در پی و ستون های ساختمان قرار می دهند و سپس آن ها را منفجر می کنند؛ با ویران کردن پی ساختمان، سازه به آسانی فرو می ریزد. این روش خصوصاً زمانی که اطراف ساختمان سازه‌های دیگری وجود داشته باشد، نیازمند مهارت بسیار بالایی است. تخریب سازه با مواد منفجره در دو حالت اتفاق می افتد. در حالت اول ممکن است مانند درختی باشد که با تبر قطع می گردد و ساختمان به یک طرف می افتد. حالت دوم سقوط ساختمان در جای خود می باشد و ساختمان درست در جای خود ریزش می کند.

برای خواندن مطلب مفید و جذاب تجهیز کارگاه روی لینک کلیک کنید.

نکات مهم در عملیات تخریب ساختمان

عملیات تخریب خانه دارای چهار مرحله مهم و ضروری می باشد. پیمایش، پاکسازی مواد خطرناک، آماده سازی و معیارهای ایمنی از جمله این نکات می باشد که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.

پیمایش ساختمان برای تخریب

پیمایش سازه قبل از تخریب باید به درستی و توسط یک کارشناس با تجربه صورت گیرد. در واقع در مرحله پیمایش ساختمان را از دو لحاظ ساختاری و سازه ای مورد بررسی قرار می دهند که هرکدام موارد زیر را در خود گنجانده اند.

پیمایش ساختاری

  • طرز ساخت ساختمان
  • سیستم ساختاری فونداسیون و تأسیسات زیرزمینی
  • وضعیت سازه

پیمایش سازه ای

  • نوع مواد به کار برده شده در سازه
  • موارد کاربرد ساختمان پیش و پس از انهدام
  • بررسی وجود چاه قدیمی، مواد سمی و غیره
  • بررسی شرایط زهکشی و مشکلات محتمل در اثر نشت آب، نشست و فرسایش

پاکسازی مواد خطرناک از محیط پروژه

قبل از عملیات تخریب ساختمان باید مواد خطرناک و آسیب رسان را در صورت وجود حذف نماییم. برای مثال وجود چاه نفت و لوله های اصلی گاز باید توسط افراد کارشناس از محل پروژه برداشته شود.

گروه بازسازی منزل

آماده سازی برنامه برای تخریب ساختمان

برای شروع عملیات تخریب ساختمان باید نقشه هایی با جزئیات زیاد فراهم شود. تا بتوان طبق آن این فرایند را در مدت زمان تعیین شده به اتمام رساند. این برنامه شامل موارد زیر خواهد شد:

  • محل سازه‌ای که قرار است مورد تخریب واقع شود.
  • فاصله این سازه با سازه یا ساختمان‌ها، خیابان‌ها، ساختارها و اجزای خیابانی مهم مجاور آن
  • سیستم‌های پشتوانه ساختاری سازه
  • برنامه‌ای که رویه تخریب سازه را مشخص کند؛ جزئیات ترتیب تخریب اجزای سازه؛ و روش تخریب که قرار است اتخاذ شود.
  • برنامه‌ای که تمام معیارهای ایمنی و هشدار برای حفاظت عمومی را مشخص کند، از جمله استفاده از پیاده‌رو مسقف، سیم و توری جلوگیری از سقوط، و استفاده از سطوح و توری‌های محافظتی
  • روش برداشت و رفع و رجوع آواری که بعد از تخریب سازه به وجود می‌آید.
  • زمان مورد نیاز برای تمام فرایند تخریب

رعایت نکات ایمنی ساختمان در حین تخریب

توجه به نکات ایمنی در تمامی مراحل صفر تا صد ساخت و ساز از الزامات هر پروژه است چراکه تنها با یک سهل انگاری ممکن است با خسارات مالی، جانی و غیر قابل جبرانی مواجه شویم. از جمله این موارد می توان به مهمترین آنها اشاره کرد.

  • آگاهی پرسنل و مهندسان از خطرات به خصوص سقوط افراد و اشیا
  • خارج کردن تمام مواردی که امکان آتش‌سوزی دارند
  • داشتن لوازم آتش نشانی در مکان تخریب ساختمان تا پایان عملیات
  • اتخاذ تمهیداتی جهت جلوگیری از مشکلات صدا، گرد و خاک و غیره برای کارگران

ما نیز در گروه طرح و ساخت مهندس محمدرضا فرحزادی آماده خدمت رسانی در هر مرحله از ساختمان به صورت پیمانکاری یا به صورت مشارکت در ساخت و یا در قالب صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان می باشیم. همچنین شما کارفرمایان و مهندسان محترم می توانید در زمینه کارهای ساخت و سازی مشاوره ای رایگان دریافت نمایید.

مقالات مرتبط

  1. گودبرداری به روش تاپ دان 
  2. بازسازی ساختمان
  3. اصطلاحات عمران و معماری