وال پست چیست؟

وال پست در واقع یک نگهدارنده مطمئن برای دیوار است که عضوی غیر سازه ایست. وال پست ها کلاف های عمودی و افقی در اندازه های مشخص هستند که برای یکپارچه عمل کردن دیوار مورد استفاده قرار می گیرند. کار این المان در ساختمان درگیر کردن دیوارها با اسکلت بنا است تا سبب استحکام و دوام سازه در برابر عواملی چون زلزله و یا حتی باد و طوفان و عوامل دیگر شود.

بنابراین برای مقاوم کردن سازه هایی که با کلاف ساخته می شوند استفاده از انواع وال پست برای ایجاد همبستگی و یکپارچگی بین دیوار و اسکلت بسیار کاربردی است.

تصمیم استفاده از این المان در بنا بر عهده مهندس و طراح ساختمان است. وال پست موجب انتقال نیروی وارده ( باد، زلزله و دیگر عوامل طبیعی که سبب آسیب رسیدن به هر بنایی می شوند) از دیوار به اسکلت اصلی ساختمان می شود. ویژگی این المان انتقال نیرو به طور منظم در کل ساختمان است. با این کار شاهد کمترین صدمه و آسیب به بنا نیز خواهیم بود.

بیشتر بخوانید: اجرای روف گاردن 

جنس وال پست ها را بتنی و یا نوع فلزی بر می گزینند. نوع فلزی آنها در شکلهای قوطی، ناودانی، نبشی و یا پروفیل نبشی که جزء آهن آلات مهم ساختمانی هستند، انتخاب می کنند. انتخاب هر یک از موارد ذکر شده بسته به کاربرد آنها در ساختمان متفاوت است. اگر دیوارها را به کمک المان هایی یکپارچه و مقاوم نکنیم. ممکن است عوامل مخرب طبیعی چون زلزله بتوانند سبب خرابی سازه شوند. نام دیگر این المان وادار است که به شکل ستونی عمودی یا افقی در دیوار کار گذاشته می شوند.

انواع وال پست

گفتیم که وال پست ها تیرک های عمودی و یا افقی هستند که موجب درگیری دیوار با اسکلت ساختمان می شوند تا مقاومت و استحکام آنها بالا رفته و در برابر عوامل طبیعی مثل زلزله و یا حتی وزش بادهای شدید دچار خرابی و آسیب نشوند. با این توضیح در خواهیم یافت که انواع وال پست به دو دسته عمودی یا افقی تقسیم بندی می شوند.
وادار عمودی: از این نوع المان برای دیوارهایی که طول آنها بیشتر از 5 متر است استفاده می شود. اگر دقیق تر بگوییم در دیوارهایی که طول آنها 40 برابر بیشتر از ضخامت آنها است نوع عمودی کاربرد دارد.

وادار افقی: برای متصل کردن نوع عمودی با فرم و اسکلت ساختمان به یکدیگر از این المان استفاده می شود. در دیوارهایی که ارتفاع آنها بیشتر از سه متر و نیم باشد و یا دقیق تر بگوییم عرض آنها 30 برابر بیشتر از ضخامت آنها است می بایست اجرا شوند.

سازه ها را با مصالح مختلفی می سازند. بنابراین شیوه نصب انواع وال پست در سازه ها گوناگون خواهد بود.

جزئیات اجرایی وال پست

به طور قطع وال پست ها مقاوم کننده دیوار و کل سازه هستند. شیوه و چگونگی نصب این متریال کاملا به نظر معمار و مهندس پروژه بر میگردد. اجرای این المان در بنا می بایست زیر نظر کارشناس انجام شود تا نتیجه مهم و اصلی که از آن انتظار میرود (مقاوم سازی و یکپارچگی بنا در برابر زلزله و …) به دست بیاید.گاهی برخی برای اینکه هزینه های پروژه را کاهش دهند تغییراتی در نحوه اجرا اعمال می کنند. اعمال تغییرات غیر استاندارد موجب پایین آمدن مقاومت وادار در بنا خواهد شد.

در برخی از پروژه ها با حذف میلگردها و با جایگزین کردن نبشی ها سبب کاهش کارایی وال پست و در نتیجه کاهش مقاومت دیوارها می شوند. زمانی که شیوه قرار گیری تیرک های افقی و ستون های عمودی پشت سر هم نباشد فقط از یک طرف دیوار تقویت و مقاوم می گردد.

بیشتر بخوانید: صفر تا صد بازسازی ساختمان

توجه داشته باشید اگر نحوه نصب و اعمال وادار استاندارد و اصولی نباشد. نگهدارنده به وظیفه خود که همان مقاوم کردن دیوارها در برابر فشار ساختمان و یا عوامل خارجی مثل زلزله است به درستی عمل نخواهد کرد.بنابراین وجود آن هیچ نتیجه ای برای ساختمان نخواهد داشت.

انواع مهار کننده دیوارها

وظیفه اصلی انواع وال پست محافظ، نگهداری و بالا بردن مقاومت دیوار در برابر عوامل بیرونی و یا فشارهای داخلی بنا است. در کل وادار سبب درگیر شدن دیوار با اسکلت خواهد شد که به دو صورت تیرک عمودی یا افقی در دیوار کار گذاشته می شود. در زمان باز بودن دهانه وال پست قائم از روی تیرک در طبقه پایین به زیر تیر طبقه بالایی در قسمت دهانه جوش خواهد شد.

انواع مهار کننده های دیوار که در بنا مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

  • اجرای مهار کننده دیوار ها با انکر بولت و نبشی کشی
  • متصل کردن دیوارها به ستون به کمک میلگرد
  • اجرا کردن تسمه به دور ستون
  • تعبیه میلگرد در داخل ستون های مجاور به منظور مهار دیوارها
  • مهار کردن دیوار با بهره گرفتن از میلگرد در درون کف
  • عبور دادن میلگرد در سوراخ قالب ها به منظور مهار دیوار به دیوارهای برشی
  • استفاده از وال پست به عنوان جان پناه بام

سخن آخر

امروزه اجرای انواع وال پست در ساختمان های شهری ایران هنوز به طور کامل جایگاه خود را پیدا نکرده است. ولی در برخی از پروژه ها از مزایای مقاوم سازی این المان در ساخت و ساز بهره می برند. توصیه می شود برای اجرای انواع وال پست در بنا حتما از مهندسین و مشاورانی که در این زمینه فعالیت می کنند مشورت و کمک بگیرید. تا از پرداخت هزینه های بی مورد و اضافه در حین ساخت در امان باشید. با این روش شما به شکل درست از ساختمان در برابر فشار بنا و همچنین عوامل بیرونی چون زلزله محافظ خواهید کرد.

مقالات بیشتر:

انواع صفحه کابینت

انواع جنس کابینت 

نکات مهم بتن ریزی ساختمان