خوب است بدانید یکی از مشهورترین سازه های مهندسی تونل می باشد. تونل ها کاربردهای متعددی دارند، مانند استخراج ماده معدنی، حمل و نقل، نصب کردن تمام تاسیسات و تاسیسات برقی و هدایت نمودن جریان آب های سطحی و زیرزمینی. ما در این مقاله سعی داریم با موضوع انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری بیشتر آشنا شویم.

آشنایی با تونل های شهری و بین شهری

قبل از اینکه به انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری بپردازیم، باید با مفهوم تونل آشنا شوید. تونل یک سازه کاربردی و مهندسی می باشد که در زیر زمین، دل کوه و گاهی سطح زمین نیز ایجاد می شود. تمام تونل ها می توانند مسیر را برای حمل و نقل و هدایت خطوط شهری و بین شهری فراهم نمایند. لازم به ذکر است بدانید تونل ها دارای مزیت های بسیار زیادی می باشند. حفر تونل به وسیله روش های متعددی صورت می گیرد. رایج ترین روش تونل سازی، حفاری به وسیله دستگاه TBM و انفجار می باشد. بهتر است بدانید شروع تونل سازی به چند هزار سال قبل بر می گردد. انسان ها از شیوه های حفاری دستی برای ساختن یک فضای عالی و بزرگ نمودن فضای موجود بیشترین استفاده را می کردند.

بازسازی واحد مسکونی

یک روش بسیار کاربردی که برای انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری به کار می رود، آب ریختن و حرارت دادن به سنگ بود. این کار ترک های موجود را گسترش می داد، پس از آن پروسه حفاری را آسان می کرد. پس از مدتی حفریات زیرزمینی ایجاد شد که با ظهور تمدن های باستانی بزرگ همراه بود. در هنگام آغاز تمدن های اولیه، حفاری فضاهای زیرزمینی به وسیله ابزارهای دستی صورت می گرفت. توجه داشته باشید در دوره تمدن بابل، تونل زیرزمینی به صورت کاملا گسترده به منظور مصارف کشاورزی، مورد استفاده مردم قرار می گرفت.

توسعه ابزارآلات حفاری در مصر باستان چگونه بود؟

توسعه ابزارآلات حفاری در دوره مصر باستان، امکان ایجاد انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری را در صخره های سنگی فراهم نمود. تمام این فضاها برای ساخت معابد به وجود آمدند. یونانیان و رومیان باستان از تونل ها به منظور انتقال آب بیشترین استفاده را می کردند. یکی از وسیع ترین سازه های زیرزمینی، تونل پاسیلیپو می باشد. طول این تونل 1.5 کیلومتر، عرض 7 متر و ارتفاع آن 9 متر می باشد. یک نکته مهم که باید به یاد داشته باشید این است که این تونل تقریبا 2060 سال پیش و حفاری آن به طور دستی انجام شد.

آشنایی با انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری

از انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری بسیار مهم و کاربردی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تونل پیشاهنگ
  • تونل معدنی
  • تونل تاسیسات شهری
  • تونل حمل و نقل
  • تونل زیرگذر
  • تونل باد
  • تونل پایه ای
  • تونل زهکشی
  • تونل انتقال آّب

آشنایی با تونل پیشاهنگ

از انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری می توان به تونل پیشاهنگ اشاره کرد. تونل پیشاهنگ یک تونل حفاری بسیار کوچک است که به طور معمول در مرکز سطح حفر می شود. بهتر است بدانید این نوع تونل اطلاعات زیادی در مورد مشخصات سنگ و خاک در اختیار مهندسین قرار می دهد. حفر تونل های کوچک تر در مرکز سطح مقطع های وسیع باعث می شود که سطح آزاد تا حد زیادی افزایش یابد.

بازسازی ساختمان اداری

آشنایی با تونل تاسیسات شهری

شاید برایتان جالب باشد، از انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری می توان تونل تاسیسات شهری را نام برد. این نوع تونل یکی از مهم ترین تونل هایی است که در محیط های شهری نیز استفاده می شود. تونل تاسیسات شهری برای انتقال برق، گاز، تلفن و سایر خدمات شهری مورد استفاده مردم قرار می گیرد. بهتر است بدانید علاوه بر ساختمان های اداری و مسکونی، تونل های تاسیسات در کارخانه های صنعتی و دانشگاه ها نیز دارای کاربرد فراوانی می باشند.

آشنایی با تونل حمل و نقل

از انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری می توان به تونل حمل و نقل اشاره کرد. این نوع تونل جزو مشهورترین تونل ها به شمار می رود. به منظور جابجایی افراد در مکان های شهری و بین شهری از این تونل استفاده می شود.

آشنایی با تونل های غیر شهری

آشنایی با تونل پایه ای

از انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری می توان تونل پایه ای را نام برد. این نوع تونل جزو تونل های عمرانی محسوب می شود. در قدیم، به علت محدودیت های اقتصادی و فنی از تونل پایه ای استفاده می شد.

آشنایی با تونل زهکشی

از انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری می توان به تونل زهکشی اشاره کرد. تونل زهکشی کانال یا مجرایی است که جریان آب را کاملا کنترل می کند. در معادن زیرزمینی، هدایت جریان آب به وسیله این نوع تونل انجام می شود. طراحی تونل های زهکشی به گونه ای انجام شده است که موجب جابجایی آب نیز می شود. این طراحی دقیق و هوشمندانه باعث می شود که هزینه پمپاژ تا حد بسیار زیادی کاهش یابد. تونل های زهکشی می توانند یک محیط بسیار مناسب را برای انجام پروژه های معدنی و عمرانی فراهم نمایند.

آشنایی با تونل انتقال آب

از انواع تونل و انواع تونل های شهری و بین شهری می توان به تونل انتقال آب اشاره نمود. این نوع تونل برای انتقال آب، مصارف صنعتی، کشاورزی و خانگی مورد استفاده مردم قرار می گیرد. کاربرد تونل انتقال آب در کنار سایر سازه ها نیز کاملا مشهود می باشد. بهتر است بدانید بعضی از سیستم هایی که جریان آب رسانی را انجام می دهند، تنها از یک تونل ساخته شده اند. در سایر موارد، هدایت آب اضافی تونل های انتقال آب به داخل رودخانه نیز بایستی توسط این نوع تونل انجام شود.

مقالات بیشتر:

پیمانکاری ساختمان 

بازسازی ساختمان

بازسازی اداری