بررسی لوله های فاضلاب ساختمان

امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی تولید انواع لوله های آب و انواع لوله های فاضلاب در صنعت ساخت و ساز با تحول بزرگی روبرو شده است. اما متاسفانه هنوز در خانه های قدیمی اجرای نادرست سیستم فاضلاب دیه می شود و صاحبان خانه خواستار بازسازی و یا نوسازی خانه خود به دلیل مشکلات غیر قابل تحمل ناشی از خرابی لوله ها و سیستم فاضلاب، هستند. در این مقاله به بررسی و شناخت انواع لوله های فاضلاب و روش های مختلف لوله کشی فاضلاب از گذشته تا به امروز می پردازیم. تا انتها در وب سایت مهندس فرح زادی همراه باشید تا به صورت زیر ذره بینی سیستم های فاضلاب و لوله های فاضلاب را بررسی نماییم. البته خالی از لطف نیست که بدانید این مقاله در به روزرسانی های آینده تکمیل تر و موشکافانه تر در دسترس شما عزیزان قرار خواهد گرفت.

یکی از اساسی ترین زیرساخت ها در انواع ساخت و ساز ساختمان های مسکونی و تجاری لوله کشی فاضلاب و لوله کشی آب آنها است. اگر لوله کشی فاضلاب ها به درستی و طبق استاندارد انجام نشود، زندگی مدرن و به شکل امروزی امکان پذیر نخواهد بود. استفاده از سیستم صحیح لوله کشی فاضلاب یکی از مراحل مهم در ساخت و ساز است که دولت ها به نحوه اجرای صحیح آن و چگونگی دفع فاضلاب و پسماند آب مصرفی کلان شهرها اهمیت بسیاری میدهند و موشکافانه بر این امر نظارت می کنند.

اجزای مختلف سیستم لوله کشی فاضلاب عبارتند از:

  • لوله های فاضلاب
  • لوله هواکش فاضلاب یا وانت
  • سیفون
  • لوله کشی آب باران
  • و …

انواع لوله های فاضلاب

یقینا انواع مختلفی از لوله های آب و فاضلاب تولید شده است که می بایست از هر کدام بسته به کاربردهایی که دارند در جای درستی در ساختمان استفاده شود. اگر در سیستم لوله کشی فاضلاب به دلیل عدم پرداخت هزینه های بالا از نوع بی کیفیتی که معمولا در بازار این نوع کالا یافت می شود، استفاده کنید. بعد از گذشت مدتی از آنجا که طول عمر و دوام این نوع لوله های فاضلاب کم می باشد. بنابراین توان صد درصد خروج پسماندهای آب مصرفی ساختمان را نخواهند داشت و شما با نشتی روبرو خواهید شد. نشتی فاضلاب خود هزینه های بالایی را بر دوش خانوار خواهد گذاشت.

اجرای نمای ساختمان

انواع لوله های فاضلاب عبارتند از:

لوله های فاضلاب گالوانیزه

میزان مقاومت لوله های فاضلاب باید در برابر اکسیداسیون و اسیدها بالا باشد. بنابراین لوله های فاضلاب گالوانیزه بعد از آنکه از آهن و فولاد تهیه شدند. توسط یک لایه مس در برابر اکسیداسیون و اسیدها مقاوم سازی می شوند. اگر نوع لوله کشی فاضلاب گالوانیزه بدون درز را انتخاب کنید برای وصل کردن نمی توانید از جوش استفاده کنید. پس می بایست از دنده پیچی جهت اتصال قطعات استفاده کرد. ولی اگر گالوانیزه باشد با جوش به یکدیگر متصل خواهند شد.

لوله های پلاستیکی

پرکاربردترین نوع لوله فاضلاب، لوله های پلاستیکی هستند. این نوع در کنار مواد شیمیایی، اسیدها و همچنین آب سنگین مقاومت خوبی از خود نشان می دهد. قیمت کمتری نسبت به لوله های فلزی دارد. نصب آن نیز آسانتر است. لوله های پلاستیکی را در انواع مختلف می سازند. مسلما هریک نیز ویژگی های منحصر به فردی دارند که در لوله کشی فاضلاب ساختمان از کاربردهای آنها بهره برده می شود.

لوله های چدنی

این نوع لوله های فاضلاب از لوله پلاستیکی و گالوانیزه نسبتا ارزان تر است. ولی در مقابل نصب این دسته لوله فاضلاب بسیار سخت می باشد. به همین دلیل از سوی مصرف کنندگان کمتر مورد استقبال قرار می گیرد.

لوله های فاضلاب سیمانی

از آزبست، هیدروکسی سیلیکات منیزیم و همچنین سیمان برای ساخت این نوع لوله استفاده می شود. مقاومت این لوله ها در برابر خوردگی پایین است. به هیمن جهت استقبالی از سوی مصرف کنندگان برای استفاده از این لوله در لوله کشی فاضلاب ساختمان صورت نمی گیرد.

لوله های فاضلاب پلیکا

یکی از پرکاربردترین و پرمصرف ترین لوله های فاضلاب لوله پلیکا است. دلیل نام گذاری این لوله به آن سبب است که اولین بار این لوله های فاضلاب یو پی وی سی با نام تجاری پلیکا وارد ایران شد. لوله پلیکا انعطاف پذیری خوبی دارد.

لوله های پوش فیت

از نسل جدید لوله های فاضلاب است که کار نصب و اجرای لوله کشی فاضلاب را بسیار ساده کرده است. سرعت نصب این نوع لوله بالاست و نیازی به مهارت ویژه ای برای نصب آن نیست. در یک طرف لوله پوش فیت سوکت یک طرفه قرار دارد که می بایست لوله دوم را درون آن قرار داد. سوکت یک طرفه به خوبی مانع نشت آب خواهد بود. بنابراین نیازی به نصب زانو، سه راهی و غیره در لوله کشی فاضلابی که از لوله پوش فیت استفاده کرده باشید نیست. جنس این نوع لوله فاضلاب از پلی پروپیلن است که در برابر پوسیدگی و همچنین شکنندگی مقاومت خوبی دارد.

ترکیدگی لوله های فاضلاب

خطوط لوله کشی فاضلاب به دلیل تماس مداوم با سیالاتی که احتمال اسیدی و یا بازی بودن در آنها بسیار وجود دارد همواره در معرض شدید خوردگی و همچنین پوسیدگی هستند. گاهی امکان دارد به طور ناگهانی حتی بدون وجود نشتی که از قبل تشخیص داده باشید دچار ترکیدگی شده و دردسر بزرگی برای اعضای خانواده ایجاد کنند.

روف گاردن ساختمان

تشخیص نشتی کار افراد عادی و بدون تخصص در این زمینه نیست. حتی متخصصین نیز به وسیله دستگاه های خاصی محل نشتی ها را پیدا می کنند. اگر سیستم لوله کشی فاضلاب به کمک لوله پلیکا انجام شده باشد نیازی به تخریب و کنده کاری نیست. تنها با کمک چسب های مخصوص آب بندی می توان نشتی را برطرف کرد.

آب بندی لوله های فاضلاب

با ایجاد هر گونه نشتی به دلیل عدم آب بندی اصولی در لوله کشی فاضلاب خسارت های بزرگی به ساختمان وارد خواهد شد. به همین دلیل هنگام اجرای سیستم لوله کشی آب و همچنین فاضلاب ساختمان می بایست مسئول پروژه نسبت به آب بندی مسیر لوله های آب و فاضلاب حساسیت داشته و به درستی تمامی اتصالات لوله های آب و فاضلاب را آب بندی کند. به طور معمول از چسب مخصوص آب بندی برای ممانعت از نشت آب از اتصالات لوله های فاضلاب استفاده می شود.

بهتر آن است که آب بندی لوله کشی آب آشامیدنی و لوله کشی فاضلاب را متخصص و خبره این کار انجام دهد. تا با گذشت زمان با نشتی های مکرر فاضلاب روبرو نشوید و هزینه های بیشتر به خانواده تحمیل نگردد.

نتیجه گیری

لوله کشی فاضلاب ساختمان می بایست اصولی و توسط متخصص خبره انجام شود. نسبت به انتخاب جنس و نوع لوله فاضلاب می بایست همه جوانب را در نظر گرفته و نسبت به کاربردهای متفاوت انواع لوله های فاضلاب بهترین را برای استفاده در خانه خود برگزینید. تا در دراز مدت دچار مشکلات ناشی از نشتی فاضلاب نشوید.

مقالات بیشتر:

بتن چیست 

تفاوت گچ، پودر سنگ و آهک

سنگدانه چیست