از مهم ترین و اصلی ترین نکاتی که یک مهندس عمران و نقشه برداری باید به آن توجه نماید، محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … می باشد. مهندسین باید بتوانند در کارگاه های ساختمانی مصالح و ابزار مورد نیاز را به صورت دقیق حساب کنند. ما در این نوشتار سعی داریم به محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

متره برآورد قسمت های اسکلت ساختمان

آشنایی با محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و …

محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … به شرح زیر می باشد:

  • به منظور محاسبه وزن آهن آلات ساختمان که در سازه های اسکلت فولادی مورد استفاده قرار می گیرد باید مهاربندی بدون آرماتور محاسبه شود. پس از آن وزن سقف 45 تا 70 کیلوگرم بر متر مربع یادداشت می شود. در سازه های اسکلت فولادی با مهاربندی به جز مرکز باید وزن 75 کیلوگرم حساب شود.
  • برای سازه هایی که سیستم دوگانه دارند و ساختمان هایی که مانند برج هستند، نمی توانیم مقدار مشخصی را برای محاسبه مصالح ساختمانی تعیین کنیم. اما به طور تقریبی وزن 70 تا 120 کیلوگرم باید حتما با دقت بیشتری محاسبه شود.
  • به یاد داشته باشید در سازه هایی که از جنس فولاد هستند، وزن آهن آلات مصرفی با قاب خمشی به طور دقیق در نظر گرفته می شود. پس از آن باید حتما وزن 70 تا 115 کیلوگرم بر متر مربع محاسبه گردد.

وزن آرماتور سقف چگونه محاسبه می شود؟

محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … برای وزن آرماتور در انواع سقف های ساختمان گوناگون با یکدیگر فرق می کند. برای هر سقف باید جزئیات زیرا را مد نظر داشته باشید:

  • سقف دال بتنی توپر وزن آرماتور چیزی حدود 10 تا 16 کیلوگرم بر متر مربع می باشد.
  • وزن آرماتور در سقف تیرچه بلوک تقریبا 5 تا 7 کیلوگرم بر متر مربع است.
  • به یاد داشته باشید محاسبه دقیق وزن آرماتور در سقف کامپوزیت تقریبا 8 تا 12 کیلوگرم بر متر مربع محاسبه می شود.

محاسبه اسکلت بتنی چگونه انجام می شود؟

برای محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … جزئیات زیر را با دقت بیشتری به یاد داشته باشید:

  • لازم به ذکر است بدانید وزن آهن آلات مصرفی سازه های بتنی با قاب خمشی که سایز متوسط دارد، بدون وزن آرماتور، سقف چیزی حدود 40 تا 55 کیلوگرم بر متر مربع می باشد.
  • توجه داشته باشید اخرین مورد برای محاسبه آهن آلات مصرفی در سازه بتنی که قاب خمش مخصوص دارد و بدون وزن آرماتور سقف چیزی حدود 45 تا 70 کیلوگرم بر متر مربع در نظر گرفته می شود. این جمله به این معناست که محاسبه آن 45 تا 70 کیلوگرم باید حتما در نظر گرفته شود.

 چگونگی محاسبه وزن ساختمان

توجه داشته باشید برای محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … باید وزن ساختمان را نیز در نظر بگیرید. محاسبه وزن ساختمان جزو مواردی محسوب می شود که برای هر پروژه ای مورد نیاز می باشد. هزینه های اولیه نیز جزو مواردی است که باید حتما به آن توجه شود. محاسبه تقریبی وزن ساختمان در زمان زلزله نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. به منظور برآورد محاسبه تقریبی وزن ساختمان نخست بایستی نوع ساختمان را به درستی مشخص نمایید. به همین خاطر باید فرمول زیر را به خاطر بسپارید:

وزن سازه فلزی با مهاربند مساوی با مساحت زیر بنای یک طبقه * تعداد طبقات * ۰٫۹ 

نکته مهمی که درباره محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … باید به یاد داشته باشید این است که این مقدار دقیقا بر حسب تن می باشد. شما حتما باید به این حالت توجه داشته باشید. البته نکته مهمی که درباره این فرمول از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، محاسبات دقیق آن است. این محاسبات دقیقا بر حسب تن می باشد و باید حتما به محاسبات نیز توجه کنید. مقدار 0.9 که در فرمول بالا از آن استفاده شده است یک مقدار متغیر است که بین 0.75 تا 0.9 می باشد. اگر می خواهید از درستی این فرمول اطمینان حاصل نمایید باید آن را برابر با 0.9 فرض نمایید. با این فرض محاسبه شما کاملا دقیق و صحیح به دست می آید.

نحوه محاسبه قیمت اجزای ساختمان سقف، دیوار و کف سازی

ما در بخش قبل به خوبی به محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار چینی و سقف و … پرداختیم. در این بخش قرار است  قیمت اجزای ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم. شما در نخستین قدم باید به قیمت زمین توجه داشته باشید. انتخاب نمودن زمین ممکن است بسیار پرهزینه باشد. مورد دوم که شما باید به یاد داشته باشید تهیه کردن جواز ساخت و ساز می باشد. پس از آن انتخاب مهندس ناظر اهمیت زیادی دارد. سومین مورد مربوط به ساخت ساختمان ها می باشد. ساخت ساختمان ها به سیستم سازه ای و نوع اسکلت نیز بستگی دارد. پس از آن هزینه ها برآورد می شود. خوب است بدانید اسکلت های فلزی از اسکلت های بتنی هزینه بیشتری دارند. اما شما می توانید هزینه آن را طی چند مرحله پرداخت نمایید. اما در اسکلت های فلزی به علت یک مرحله ای بودن هزینه ساخت و ساز باید حتما به صورت کامل پرداخت شود.

پس از اینکه مراحل محاسبات سرانگشتی متر و وزن اسکلت، دیوار و سقف و … به دقت بررسی شد، باید اسکلت سازه با دقت انتخاب شود. پس از اینکه اسکلت سازه را انتخاب کردید باید قیمت میلگرد و پروفیل را نیز در نظر داشته باشید. نحوه محاسبه قیمت اجزای ساختمان سقف، دیوار و کف سازی به شرح زیر می باشد: Wt=((W1+W2)*A)+W3

W1 وزن متر مربع فولاد مصرفی در اسکلت که باید محاسبه شود.

W2وزن فولاد مصرفی در سقف که مورد استفاده قرار می گیرد.

W3 وزن فولاد مصرفی در فونداسیون که باید محاسبه شود.

Wt وزن کل فولاد مصرفی  که در سازه مورد استفاده قرار می گیرد.

ساختمان ها بر اساس مصالح مصرفی به چند گروه تقسیم می شوند؟

در این مقاله به نحوه محاسبه قیمت اجزای ساختمان سقف، دیوار و کف سازی به صورت دقیق پرداختیم. بهتر است بدانید ساختمان ها به طور دقیق بر اساس مصالح مصرفی به چند گروه تقسیم می شوند:

  • بتن آرمه
  • اسکلت فلزی
  • تمام آجری
  • آجری با تیرچه بلوک
  • آجری با تیرآهن
  • آجری با تیر چوبی
  • بلوک سیمانی
  • خشتی و گل

مقالات بیشتر:

دکوراسیون داخلی 

بازسازی اداری

بازسازی طلافروشی