هر آنچه باید درباره لوله کشی آب در ساختمان بدانید

لوله های آب برای ساختمان درست به مانند رگ ها در بدن انسان است. همانگونه که انسداد و یا اختلال در رگ ها زندگی را برای انسان مختل می کند. انسداد، شکستگی و همچنین نشتی در لوله کشی آب ساختمان اهالی را با دردسر روبرو خواهد کرد.

برای هر گونه سازه ای لوله کشی آب گرم و سرد و همچنین فاضلاب لازم و ضروری است. لوله کشی فاضلاب و همچنین آب به مانند شریان های حیاتی برای ساختمان عمل می کنند.

طراحی و اجرای تمامی لوله کشی های آب و فاضلاب ساختمان می بایست با دقت ویژه ای انجام شود. چرا که بعد از اتمام ساخت و ساز دیگر امکان ایجاد تغییرات در سیستم لوله کشی کار آسانی نخواهد بود. اگر لوله کشی ساختمان دچار اختلال و مشکل شود بسته به میزان خرابی سیستم لوله کشی هزینه و زمان زیادی از شما خواهد گرفت.

بازسازی خانه های قدیمی 

بهترین روش های لوله کشی آب ساختمان از گذشته تا به امروز

روش های گوناگون و متنوعی برای لوله کشی آب ساختمان وجود دارد که بسته به نیاز هر پروژه روش ها انتخاب می شوند. مطمئنا هر روش لوله کشی دارای نقاط ضعف و قدرت است.

بهترین روش های لوله کشی ساختمان عبارتند از:

  • لوله کشی سنتی
  • لوله کشی انشعابی
  • لوله کشی کلکتوری

لوله کشی سنتی: این روش در گذشته های نه چندان دور در تمامی ساختمان ها اجرا می شد. در گذشته از لوله های فلزی برای انجام پروژه های لوله کشی آب ساختمان استفاده می کردند. امروزه دیگر از لوله های فلزی در ساختمان ها استفاده نمی شود.

دلیل عدم استفاده از لوله های فلزی قدیمی که در لوله کشی سنتی مورد استفاده بود عبارتند از:

  • سنگینی لوله های فلزی
  • به دلیل سختی نصب اجرت نصب لوله های فلزی بالاست
  • احتمال زنگ زدگی لوله های فلزی در بلند مدت زیاد است

لوله کشی انشعابی: در این روش لوله کشی آب در اکثر ساختمان ها از رایزر اصلی منشعب می شود. در این روش تفاوتی در طریقه لوله کشی آب سرد و یا گرم وجود ندارد. در لوله کشی انشعابی تمام انشعابات از یک لوله عمودی( رایزر) گرفته می شوند. برای هر قسمت از ساختمان یک انشعاب از سر لوله اصلی گرفته می شود سپس در انتها تمام مسیرها به یکدیگر مرتبط می شوند. به همین دلیل است که این روش را انشعابی می نامند.

با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تولید انواع لوله های آب، استفاده از لوله های فلزی در ساختمان های امروزی کاملا منسوخ شده است. امروزه استفاده از لوله های پلیمری در لوله کشی آب تمامی ساختمان ها باب شده است. برای لوله کشی آب داغ نیز می بایست یک انشعاب از رایزر اصلی وارد سیستم حرارتی شود و سپس از خروجی آنها لوله های آب گرم خارج می شوند. لوله های انشعابی را هم به صورت توکار و همچنین به صورت روکار انجام می دهند. اگر انشعاب رایزر اصلی را از لایه زیرین مصالح عبور دهند لوله کشی را توکار انجام خواهند داد.

لوله کشی کلکتوری: این نوع لوله کشی از مدرن ترین و پیشرفته ترین روش های لوله کشی آب ساختمان است. در این روش لوله کشی برای هر واحد به شکل مستقل یک شیر در نظر گرفته می شود. بنابراین لوله کشی آب هر واحد مستقل بوده و به واحد های دیگر ارتباطی نخواهد داشت. در این روش لوله کشی، با افت فشار آب در ساختمان مواجه نخواهید شد. بنابراین مناسب مجتمع های بزرگ که از واحدهای زیاد ساخته شده اند می باشد.

انواع لوله های آب

از انواع لوله های آب نه تنها برای جابجایی و انتقال آب از مکانی به مکان دیگر در ساخت و ساز ساختمان استفاده می شود. بلکه کاربردهای زیادی برای جابجایی انواع مختلف مواد نفتی، گازی و مواد پتروشیمی و بسیاری موارد دیگر بهره برده می شود.

برخی از رایج ترین انواع لوله ها که برای مصارف گوناگون و همچنین لوله کشی آب ساختمان ها از آنها استفاده می شود عبارتند از:

لوله های استیل: برای حمل مایعات تحت فشار از این نوع لوله استفاده می شود.

لوله های مسی: به دلیل عدم زنگ زدگی لوله های مسی دوام خوبی دارند و در مقابل پرهزینه هستند. بنابراین در مکان های محدودی از این نوع لوله استفاده می شود. بیشترین کاربرد لوله های مسی در حمل آب داغ و یا بخار است.

لوله های بتنی: این نوع لوله در سایز های بزرگ تولید می شود و مناسب جابجایی در مسافتهای طولانی است.

اجرای نما و محوطه سازی

لوله های چدنی: عمر طولانی و مقاومت بالا در مقابل خوردگی، از مزیت های لوله های چدنی است و بسیار مناسب سیستم لوله کشی آب شهری است.

لوله های گالوانیزه: این نوع لوله را از ورقه های نرم فولاد می سازند و قابلیت جابجایی گاز، آب و یا هر مایع دیگری را دارد. اتصال این لوله ها به آسانی انجام میشود و به سبب غوطه ور شدن در روی هنگام تولید از زنگ زدگی آن جلوگیری می شود.

لوله های pvc یا پلاستیکی: پرکاربردترین لوله در لوله کشی آب ساختمان است. این نوع لوله را از فسفر و لاستیک می سازند. نحوه متصل کردن آنها نیز از طریق سوکت است و اصلا مناسب حمل آب داغ نیستند. زنگ نمیزند، به راحتی برش خورده و نحوه اتصال آن آسان است، به راحتی خم خواهد شد و بسیار سبک است.

لوله رسی فشرده: این نوع لوله در بین انواع لوله ها عملا بدور از خوردگی است و عمر طولانی دارد. از طریق اتصال فشاری به یکدیگر متصل می شوند و بیشتر مناسب استفاده به عنوان لوله فشار است.

لوله های سیمانی ازبست: از سیلیس، سیمانی و الیاف آزبست که تحت فشار زیاد متراکم و بسیار منسجم می شود ساخته می شوند. بنابراین قدرت قابل توجهی خواهند داشت. به راحتی برش می خورند، بازدهی بالایی دارند. توانایی پایینی در خم شدن دارند. مناسب حمل آب تحت فشار پایین هستند و مسلما ارزان هم نیستند.

لوله های آهنی فرم داده شده: به دلیل وزن کم این نوع لوله به راحتی بریده و خم می شود. نحوه اتصال لوله های آهنی فرم داده شده به سه روش: اتصالات جوشی، فلنجی و پیچی انجام می شود و به راحتی قادر به حمل اکثر مایعات می باشد.

مقالات بیشتر:

نقش رنگ ها در معماری 

اصطلاحات عمران و معماری 

فنگشویی در معماری