عایق بندی ساختمان چیست؟

مهم ترین مسئله در هر ساخت و سازی عایق بندی حرارتی و رطوبتی آن است. حتما بارها و بارها اتفاق افتاده که در خانه ها و ساختمان های قدیمی شاهد انتقال صدا، سرما، گرما و رطوبت در فصل های مختلف سال باشیم. این مسائل مربوط به عدم وجود یا عدم اجرای صحیح عایق های حرارتی و رطوبتی و صوتی در ساختمان است. امروزه نه تنها در ساخت و سازها بلکه در تمام بازسازی ها عایق بندی ساختمان بررسی می گردد و در صورت لزوم دوباره اجرا خواهد شد. با ما همراه شوید تا هر آنچه که لازم است را در مورد عایق حرارتی و رطوبتی بدانید.

عایق و عایق بندی چیست؟

هر آن چیزی که مانع گذشتن و عبور جرم و یا انرژی شود را عایق می گویند. برای جلوگیری از به هدر رفتن انرژی و دیگر عوامل محیطی ساختمان ها را نیز به طرق مختلفی عایق بندی می کنند. عایق بندی ساختمان را به صورت پوشش هایی در کف، دیوارها و بام ساختمان انجام می دهند. عایق بندی های ساختمان مصارف و موارد استفاده متفاوتی دارند و هر یک در برابر عوامل خاصی از ساختمان محافظت می کنند.

  • برخی از عایق ها در ورود و خروج حرارت و سرما به ساختمان کاربرد دارند.
  • برخی از آنها نیز در ورود و یا خروج نم و رطوبت کاربرد دارند.
  • برخی نیز برای کنترل و یا کاهش آلودگی صوتی کاربرد دارند.

نقش های مهم عایق بندی ساختمان عبارتند از:

  • کاهش آلودگی های صوتی
  • کاهش اتلاف انرژی
  • افزایش دوام و استحکام ساختمان
  • محافظت از سازه در برابر آتش سوزی
  • ایجاد آسایش ساکنین سازه در برابر سرما و گرما

انواع عایق بندی ساختمان از نظر نوع عملکرد

عایق بندی ساختمان از چندین طریق انجام می شود و هر یک عملکرد متفاوتی در ساختمان دارند. عایق صوتی و عایق حرارتی و رطوبتی از مهم ترین عایق بندی های ساختمان هستند.

برخی اوقات یک ماده عایق بندی به تنهایی هر سه مورد ( رطوبت، حرارت و صوت ) را هم زمان انجام می دهد. فوم pvc یا پشم سنگ عایقی است که توانایی پشتیبانی ساختمان در برابر حرارت، صوت و رطوبت را داراست.

بازسازی خانه در تهران 

برخی از عایق ها تنها یک مورد را پشتیبانی می کنند:

  • پشم شیشه برای عایق حرارتی استفاده می شود.
  • بتن لیکا برای عایق صوتی استفاده می شود.
  • ایزوگام برای عایق رطوبتی استفاده می شود.

انواع عایق ساختمانی از نظر جنس

  • مواد مصنوعی، عایق پلیمری
  • مواد طبیعی، عایق معدنی

عایق حرارتی چیست؟

مهم ترین عایق بندی های ساختمان عایق حرارتی و رطوبتی است که در این قسمت به عایق حرارتی و کاربردهای آن می پردازیم.

به طور معمول انرژی حرارتی و گرمایی از محیط های گرم به محیط های سردتر منتقل می شود. برای جلوگیری از این انتقال، عایق حرارتی کاربرد پیدا می کند.

برای جلوگیری از انتقال گرمای حاصل از سوخت انرژی داخل خانه در فصل سرد سال به خارج از خانه می بایست، ساختمان را به طرق صحیح و به کمک انواع مختلف عایق های حرارتی بیمه کرد تا در دراز مدت از اتلاف انرژی و پرداخت هزینه های گزاف جلوگیری کرد.

انواع عایق های حرارتی

پشم شیشه/ فایبر گلاس: یکی از محبوبترین و رایج ترین عایق حرارتی در دنیا فایبر گلاس ها هستند که برای عایق صوتی ساختمان بکار برده می شوند. مزایای استفاده از فایبر گلاس در سبکی، قیمت مناسب و نصب آسان آنهاست.

پشم سنگ/ پشم معدنی: این نوع عایق ها را از سنگ های آتشفشانی می سازند. چرا که در برابر باکتری، انگل و احتراق مقاوم هستند.

سلولزی: عایق حرارتی سلولزی با محیط بسیار سازگار است. آنها را از کاغذ و مقوای بازیافتی تهیه می کنند. قیمت مناسبی دارد و در برابر حریق نیز مقاوم است.

پلی یورتان: این نوع عایق حرارتی در بین مصرف کنندگان چندان شناخته شده نیست. ولی بسیار سبک، مقاوم در برابر آتش سوزی و سازگار با محیط است.

نانو: این نوع عایق حرارتی از جدیدترین هاست. از قیمت مناسب، ماندگاری و مقاومت خوبی نیز برخوردار است. کاربرد عایق حرارتی نانو در انواع ساختمان های مسکونی، تجاری، مخازن، لوله های آب گرم و …. است.

پلاستوفوم: یا همان یونولیت ها را طی فرایند شیمیایی از مواد نفتی تولید میکنند که درون قالب های مخصوص و با منبسط شدن به شکل بلوک های سبک پلاستوفوم مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع بلوک علاوه بر مزیت عایق حرارتی ساختمان به جای بلوک های سیمانی و سفالی نیز مورد استفاده قرار می گیرند که سبب کاهش بار و مقاومت ساختمان در برابر زلزله و آتش سوزی نیز می شوند.

عایق رطوبتی چیست؟

برای شناخت عایق حرارتی و رطوبتی در انواع ساختمانها بعد از بررسی و شناخت عایق حرارتی می بایست با عایق رطوبتی و انواع آن آشنا شوید.

یکی از مهمترین و اصلی ترین عایق کاری های هر ساختمانی عایق رطوبتی است. اگر این عایق کاری به درستی انجام نشود آب به درون سازه نفوذ کرده و مشکلات بسیاری ایجاد خواهد کرد.

انواع سبک دکوراسیون داخلی

انواع عایق های رطوبتی

قیر و گونی: از قدیمی ترین روش ها برای عایق رطوبتی ساختمان استفاده از قیر و گونی است. به سبب چسبندگی خوب آن از مقاومت خوبی نیز در برابر رطوبت برخوردار است. مقاومت خوبی در برابر نمک، اسید و بازها دارد. قیمت آن نیز مناسب است.

ایزوگام: این محصول به شکل رولی به فروش می رسد و مصرف آن رایج شده است. نصب آن راحت بوده و قیمت مناسب تری نسبت به قیر و گونی دارد.

عایق های پیش ساخته: این نوع محصول از ترکیب قیر، مواد پلیمری، پلی اتیلن و لایه های تیشو ساخته می شود و در دو نوع عایق پی و عایق بام تولید می شود. انعطاف پذیری، سبکی، مقاومت در برابر باد و باران و تغییراتی جوی از مزایای استفاده از عایق پیش ساخته است.

پرایمرها: این نوع عایق رطوبتی در واقع آسترهایی از جنس رزین، انواع قیر و افزودنی های دیگر است که قابلیت چسبندگی بالا، نصب راحت، ضد حریق و رنگ پذیری از مزیت های استفاده از آن است.

عایق رطوبتی پلیمری: این نوع عایق رطوبتی دارای عمر طولانی، دوام بالا، مقاوم در برابر گرما و سرما، رطوبت، انواع حلال، فشار مثبت و منفی تا 7 اتمسفر، اتصال دهنده لایه های بتنی قدیم و جدید و انعطاف پذیری خوبی است. در سرویس های بهداشتی، حمام، استخر، آشپزخانه، حوضچه ها، سونا، جکوزی و کانال آب نیز کاربرد دارد. عایق رطوبتی پلیمری نیز خود انواع گوناگونی دارد که می بایست بسته به نیاز پروژه انتخاب شوند.

سخن پایانی

به طور کلی از عایق حرارتی و رطوبتی در سقف، کف و دیوارهای سازه های مختلف برای ممانعت از عبور انرژی و همچنین جرم بهره برده می شود و بسته به نیاز پروژه می بایست نوع آن انتخاب شود.

مقالات بیشتر:

پایدارسازی گود به روش نیلینگ 

تخریب سازه

اجرای انواع سقف